Se Prags fantastiska byggnader!

Vi skräddarsyr en historisk rundvandring för er!

Logga, Prag - Pragresor

Prag

Astronomiska uret

 

 

 

 

Res tillsammans till Prag med kollegor eller vänner. Tjeckiens vackra huvudstad är en av Europas främsta kulturstäder med konst och arkitektur från många epoker. Det finns nog ingen annan plats där ölen smakar bättre och där det är så inbjudande att promenera som i Prag.

Astronomiska uret

Det spännande med denna sevärdhet är inte bara uret i sig själv, utan upplevelsen runt omkring med all publik.

Minnen i Prag från regimen före sammetsrevolutionen

Minnesmärken över kommunismens offer i Petřín

Det mest påtagliga minnesmärket över kommunismens offer i Prag hittar man vid foten av Petřínberget vid Újezd. Avtäckningsceremonin av skulptören Olbram Zoubecks minnesmärke skedde 2002. Det består av en massiv trappa uppför berget och 7 manliga figurer på bergets topp. Var och en av de 7 figurerna är mer eroderad än den innan. Figurerna symboliserar de politiska fångarnas ståndaktighet under kommunistregimen under 50-talet, det var perioden med störst förtryck av oppositionen. I början av trappan finns metalplaketter som redovisar antalet av kommunistregimens offer.

Lennonmuren på Kampaön i Prag

Malteseträgårdens mur på Lillsidan fick sitt smeknamn på grund av att någon målade ett porträtt av John Lennon här efter hans död 1980. Men redan på 60-talet målades bilder och skrevs medelanden här, dessa var protester mot kommunistregimens våld och förtryck. Bilderna och medelanderna målades över upprepade gånger av de styrande men det dröjde bara ett fåtal dagar innan muren återigen var täckt av nya bilder och meddelanden. Under kommunistregimen var den här platsen scenen för många protestaktioner. Även nu ses Lennonmuren som en symbol för yttrandefrihet och kampen mot totalism.

Museet över kommunisttiden på Na Příkopěgatan

Museet presenterar kommunisttiden i alla dess aspekter som exempel på vardagsliv, över propaganda i media och hemliga polisen. Utställningen är uppdelad i tre olika teman, vilka kallas Drömmen, Verkligheten och Mardrömmen. Utöver realistiska 3D-installationer kan du också se en stor mängd tidstypiska saker, dokumentärfilm och autentiskt film- och bildmaterial. Museet över kommunisttiden ligger centrum av Prag på Na Příkopěgatan. Utställningen är öppen dagligen mellan 9 på morgonen till 9 på kvällen. Vanligt inträde kostar CZK 190 och guidade turer är möjliga för tilläggsavgift.

Stadsorientering med betoning på Sammetsrevolutionen

Denna stadsorientering ger de som är intresserade möjligheten att lära sig om historien genom en interaktive tur. Stadsorienteringens applikation är designad för smarta mobiltelefoner och paddar med Android och iOS operativsystem och är tillgänglig att ladda ner gratis. Allt du behöver göra är att ladda ner Sametová Praha (Sammetsrevolutionen) i Geofunapplikationen och ta dig till Národní Třída avenyn och där till Sammetsrevolutionens minnesmärke. Därifrån tar Geofun dig runt till de flesta av de viktigaste platserna som är kopplade till Sammetsrevolutionen. Du kommer att se autentiskt bildmaterial och du kommer lära dig en del om de viktigaste personerna i tjeckisk nutidshistoria. I applikationen kan du välja språk. Du kan välja mellan engelska, tyska, franska, ryska, holländska, polska eller slovakiska.

Monument över socialistisk realismarkitektur i Prag – Hotel International

Socialistrealism är den artistiska rörelsen som var baserad på den kommunistiska regimens ideologi och den tillämpades på alla artistiska genrer. Socialistrealism är fångad först och främst inom 50-talets arkitektur, men kom inte att bli viktig i Prag så Hotel International, i Dejvicedistriktet, är unikt som representant för denna arkitektur. Hotel International är det mest typiska exemplet på socialistrealism i Prag och är upptaget på listan över kulturella monument. Hotellet byggdes mellan 1952 och 1957 och är ritat av den tjeckiska arkitekten František Jeřábek.

 

Skicka en förfrågan eller ring +46 70-723 97 98Telefon