Res till Italien

Kom med ett önskemål och vi skräddarsyr er resa

Logga - Italien

Italiens regioner

Den syditalienska regionen Campania har väldigt mycket att erbjuda sina besökare. Av värde är besök i konststäder som Napoli, numera restaurerat och rikt på kultur men även det mindre kända Caserta, en gång huvudstad i det syditalienska kungadömet med sitt Versaillesliknande kungapalats.

De romerska städerna Pompei och Herculanum, som begravdes under aska efter Vesuvius utbrott år -79 är andra kända utflyktsmål för den historiskt intresserade.
Sorrento och Amalfikusten är mysiga badorter som erbjuder såväl relax som känslan av det äkta italienska. Campanias mest kända ö Capri med vår svenska Villa San Michele lockar förstås också om man befinner sig i området.
Campanias kök är naturligtvis en stor turistattraktion, här uppfanns nämligen pizzan. Andra guldkorn är mozzarellan, skaldjursrätterna och de solmogna grönsakerna.

Friuli Venezia Giulia - den östligaste av de italienska regionerna, är både spännande och varierande, territorialt och bildligt sett.
Det är en ganska oexploaterad region för oss skandinaver men här finns mycket att upptäcka. Här råder en spännande gränskultur och en blandning av människor, smaker och utbud.
Trieste som är residensstad, är en kulturstad med ett rikt utbud av konst, historia, arkitektur, både nutida och dåtida.
Territorialmässigt ser man långsträckta sandstränder i söder och ett kuperat inland i norr. Sandstränderna Grado och Aquileia lockar många besökare sommartid, och bergen likaså med många vandringsleder och nationalparker.
150 000 bäddar på hotell, agriturismo och bed & breakfast att välja på. Även magen får sitt med ljuvliga charkuterier som prociutto och liknande, men testa även grappa när ni kommer hit!

Överst på sidan

Lazio är regionen som domineras av huvudstaden Rom och dess särklassiga ställning i Italien och världen, men som utanför staden även erbjuder ett område rikt på kultur, där civilisationer som romare och etrusker växt fram och konsoliderats.
Etruskerna, det gåtfulla folket, har lämnat kvar mängder av intressanta fynd. De etrusktätaste områdena i Lazio är Viterbo, Latina, Frosinone och Rieti.
I Lazio återfinns även de tre vackra sjöarna Bolsena, Bracciano och Albano och den snötäckta bergstoppen Terminillo, varma källor som Fiuggi och Viterbo samt kustbandet med sina badorter, Ponzaöarna och hamnstaden Civitavecchia.
Kom och upptäck guldkornen utanför stan!


Ligurien
- regionen som sträcker ut i nordväst från Toscanas nordvästra gräns upp genom Cinque Terre - 5 pittoreska byar som på senare tid uppmärksammats och uppskattats som resmål för svenskar.
Ligurien sträcker sig över Rapallo och Portofino - de klassiska semestertillhållen, vidare över Genova, hamn- och kulturstaden och vidare över Blomsterrivieran med sitt San Remo på väg upp mot den franska gränsen.
Regionen har en 250 km lång kust kring vilken hundratals små mysiga badorter trängs. Här äter man gott, fisk och grönsaker, pasta med pesto och andra örtblandningar, goda ostar och mycket mera.
I det kuperade inlandet finner man en motsatt kultur, små bergsbyar där tiden stannat, där livet levs stilla, och känns långt från kustens badliv.

Nämner man Lombardiet går tankarna kanske först till Milano, denna italienska miljonstad som placerat sig på världskartan för mode och industri och design.
Men regionen erbjuder mycket mer än så; skidorter som Livigno och Bormio i norr, konststäder som Bergamo, Mantova och Cremona, de vackra insjöarna Como, Maggiore och Garda m.fl.

Överst på sidan

Regionen Marche med sina 180 kilometer kust hittar man på Italiens östra sida. Här finner man ljuvliga sandstränder och klipphällar som är perfekta för badsemestern. Den kända "Riviera del Conero" finner man här och är en stolt representant för Italiens badorter.
Utöver vackra stränder finns här en vacker och levande landsbygd. Konststäderna Urbino, Ascoli Piceno, Loreto är mycket intressanta ur ett kulturellt perspektiv, och Macerata med sin utomhusarena där årligen Operafestivalen hålls. Arenan är t.o.m. större än Veronas men inte lika känd utomlands.
Slott, kloster, romerska kyrkor, arkeologiska kvarlämningar, skidorter, parker, Spa-anläggningar och högkvalitativa viner är annat som Marche kan erbjuda. En riktig pärla!


Piemonte
är en region full av aktivitet med ett hårt arbetande folk som lyckats i affärer. Många är produkterna som vi importerar härifrån. Fiat, industriprodukter, choklad och guld är bara några exempel. Sedan ett decennium har även vi skandinaver fått upp ögonen för denna norditalienska region, framför allt vad gäller vindistriktet "Le Langhe" där förstklassiga viner som Barolo och Barbaresco odlas.
Regionens kök är också ytterst tilltalande, delikatesser som vit tryffel, grytor på barolovin, risrätter och olika ostar är bara ett par exempel. Den nystartade livstilen "slow food" föddes här och sprider sitt budskap över världen om en annan livstil baserad på god mat och lugnare tempo.
Piemonte har ett flertal kända skidorter som Sestriere, Sauze d' Oulx och Limone Piemonte för att nämna några.

Överst på sidan


Puglia
är den syditalienska regionen som ligger på "Stövelns klack". Regionen ligger på en högplatå, på kalkstensgrund och är därför rätt platt, om man bortser från den bergigare Garganohalvön ("sporren").
Det milda klimatet favoriserar jordbruk och här odlas grönsaker, frukter, olivolja och vin. Många känner väl igen Primitivovinerna på bag-in-box?! De kommer härifrån.
Puglia är en gammal jordbruksbygd och här har turismen ännu inte brett ut sig. Puglia är kanske därför något för den verklige italienfantasten med sina klippstränder, badvikar och vida stränder. Här finns bra snorklings- och dykmöjligheter i kristallklart vatten och undervattensgrottor.
För den kulturellt intresserade finns här baroccstaden Lecce, med många intressanta kulturarv att titta närmare på. Eller den karaktäristiska bebyggelsen "Trulli", som återfinns runt Alberobello i Valle d' Itria, Murgia.
I övrigt är regionen rik på slott och borgar från den normandiska tiden.

Vem drömmer inte om en semester på Sardinien?! Denna medelhavsö med sina stolta invånare.
Många är kändisarna som "emigrerar" hit under sommarsäsongen. I norr finns Costa Smeralda - "smaragdkusten" med sin paradisliknande natur och klara vatten. Här hittar man små stränder, vikar, klippor och uddar där man fortfarande kan få vara ensam gäst på stranden.
Sarderna har även en intressant historia, ett öfolk med egna traditioner, här kan nämnas Nuragerna med sina antika stenbostäder som återfinns över hela territoriet.
Inlandet är bergigt och svårtillgängligt, men här kan man vandra och rida. Gastronomiska höjdare är pecorinoostarna, vinerna och pastarätter gjorda på havets frukter.
Sardinien är väl värt att satsa på under semestern!

Överst på sidan

Valle d' Aosta
Omgiven av de högsta topparna i Europa - Mont Blanc, Monte Rosa, Matterhorn och Gran Paradiso lockar Valle d' Aosta varje år till sig entusiaster av pudersnö, snowboardåkning, heliskiing och "frusna vattenfallsklättring".
På sommaren finns det ännu fler möjligheter till utomhusaktiviteter, ett brett spektra av vattensporter, golf, klättring, trekking och mountainbike.
Turister upptäcker underbara landskap och trevliga små byar, nationalparken Gran Paradiso och andra naturparker, historiska efterlämningar, romerska monument, medeltidsslott och konstnärliga uttryck från 1600-1800-talet.
Förutom detta, för att förhöja upplevelsen, kan man även prova på hang-gliding eller luftballongsturer. Vill ni ha sport och aktiviteter, välj Valle d' Aosta!

Skicka en förfrågan eller ring +46 70-723 97 98Telefon