Res till Italien

Kom med ett önskemål och vi skräddarsyr er resa

Logga - Florens

Florens

Florens grundades som en reträttplats för pensionerade romerska soldater från Caesars armé. De var omåttligt detaljerade vid planeringen och organiserade hela stadsbilden i rutnät.

På 1200-talet hade Florens utvecklats till ett av Europas viktigaste bank- och handelscentra. Det finns de som hävdar att det var här kapitalismen föddes eller åtminstone höll sin generalrepetition.

"Hanno il Dio negli occhi e il diavolo nella bocca". "De har gud i ögonen och djävulen i munnen", säger ett italienskt talesätt om florentinarna. Själva instämmer de avmätt och smickrat vid en sådan beskrivning. Det är ofta så att man först efter ett par dagar förstår vad florentinaren menade.

Den sublima florentiska ironin gör dig förstummad. De kan vara så tjusigt småspydiga att du inte kan bli annat än smickrad.

Ingen stad är så kyligt elegant som Florens. Kylan härstammar från den gråvita sandstenen (pietra serena) som husen är byggda av.

Renässansens arkitektgeni Filippo Brunelleschi lyckades verkligen fånga invånarnas personlighet i sina undersköna, minutiöst beräknade kyrkobyggen.

Kylan har även en återkoppling i litteraturen, "Den gudomliga komedin" (La Divina Commedia) av skalden Dante Alighieri hade aldrig kunnat skrivas av en romare eller sicilianare. I "Den gudomliga komedin" diktade han republiken Florens historia, öden och äventyr på den vackraste toskanska. "La Divina Commedia" är ett oöverträffat diktverk som översatts till många språk och människor över hela världen har läst det i över sex hundra år vid det här laget.

Även om Dante tvingades gå i landsflykt på grund av politiska stridigheter, är han fortfarande närvarande i allra högst grad i Florens. Det finns otaliga porträtt av honom bevarande och på en gatsten utanför hans hus på Piazza Dante Alighieri har en okänd skulptör ristat in hans profil.

På gatan som mynnar ut i torget ligger en liten kyrka som familjen Alighieri var delägare i. Där ligger Dantes stora kärlek, den ombesjungna Beatrice Portinari, begraven.

Florens förför och dess sevärdheter är otaliga, idag finns 51 museer och 24 historiska kyrkor i staden. Det som stadens besökare ägnar sig åt har fått ett alldeles eget epitet - själens turism (il turismo dell'anima).

Skicka en förfrågan eller ring +46 70-723 97 98Telefon